Naar aanleiding van mijn vraag op Facebook over de verschillende manieren die we gebruiken om een keuze te maken, heb ik dit blog geschreven over het voorstellen van de keuzemogelijkheden.

De opmerking “Stel je toch een voor…” wordt meestal gemaakt op momenten dat er gesproken wordt over iets dat op dat moment nog niet reëel is. We willen dan eigenlijk precies weten hoe iets in de toekomst zal zijn. En dan proberen we ons daar een voorstelling van te maken.

Hoe draagt het voorstellen van een nieuwe situatie bij aan het maken van een juiste keuze? Hoe goed kunnen we onszelf in dat toekomstbeeld plaatsen?

Jammer genoeg is dat best teleurstellend, we kunnen ons geen helder beeld vormen van een nieuwe situatie. Ga dit bij jezelf maar eens na, op welke momenten heb je gedacht? Als ik ‘zus of zo’, dan ben ik echt gelukkig. Of als ik ‘die en die baan’ heb, dan verandert alles.

En dan heb je ‘zus of zo’ of ‘die en die baan’ en zodra het nieuwtje eraf is, voel je weer net als voor die tijd.

Moeten we dan maar geen nieuwe dingen ondernemen en alles jarenlang hetzelfde moeten blijven doen? Nee, zeker niet.

Wel kunnen we proberen ons een zo reëel mogelijke voorstelling te maken over hoe we ons na het maken van een bepaalde keuze zullen voelen.

Dat lukt het best door onze ‘voorstelling’ uit verschillende onderdelen op te bouwen.

In de eerste plaats in beelden: zie voor je hoe je leven eruit ziet in die specifieke situatie wanneer je ervoor kiest en ook wanneer je er niet voor kiest. Neem rustig de tijd om allebei die beelden voor je te zien. Maak de beelden niet overdreven rooskleurig of te mistroostig, hou ze voor jezelf zo helder mogelijk.

Vervolgens betrek je je gevoelens erbij. Bij allebei de beelden die je vorm gegeven hebt, onderzoek je hoe het voor je zal voelen als je echt in die situatie zal zitten. Dus ook weer voor allebei de opties. Als het goed is, geeft dit je al veel informatie over de keuze die waarschijnlijk het beste bij je past.

Nieuwe normaal

Houd er rekening mee dat je na een verandering van betekenis altijd een soort van gewenningsperiode hebt, waarin of alles helemaal geweldig is, of dingen enorm tegenvallen. Na die gewenningsperiode ontstaat er wel weer een nieuwe normaal, waardoor ook je gevoelens minder uitgesproken zullen blijven. Dat is hoe je je voortaan zult voelen als je daarvoor kiest, als die eerste spannende periode voorbij is.

Normen en waarden

Als laatste stap onderzoek je in hoeverre de beide keuzes aansluiten bij wat je eerder gedaan hebt in je leven. Oftewel: in hoeverre passen de opties bij je normen en waarden, je opvoeding, je levenspad, je omgeving, etc.

Onze normen en waarden zijn niet snel aan verandering onderhevig, al kunnen ze over een langere periode wel iets veranderen. Dat maakt ze juist geschikt om in deze voorstelling mee te nemen. Stel je daarbij ook voor hoe je omgeving zal reageren als je voor de ene of de andere optie kiest. Je omgeving hoeft niet te bepalen wat je kiest, maar dit geeft je wel inzicht in wat beter bij jou zou kunnen passen.

Al met al is het bij het maken van een keuze, die je moeite kost, altijd een goed idee om je een voorstelling te maken van de ene en de andere keuze. Door zoveel mogelijk onderdelen van die voorstelling mee te nemen, gun je jezelf de grootste kans om een Krachtige Keuze (jouw best passende keuze) te maken.

Ik ben enorm benieuwd wat jij je allemaal voorstelt bij het maken van een keuze.

Als je een keuze moet maken tussen twee opties die heel erg dicht bij elkaar blijken te liggen, is het proces om tot een keuze te komen vaak ingewikkelder. Als je het gevoel hebt dat je er met deze stappen niet uitkomt, kan dat de reden daarvan zijn. Onderneem dan stappen om jouw best passende keuze te kunnen maken, zodat je daarverder mee kunt.

Wil je meer weten over het maken van keuzes en kom je daar graag over in gesprek? Maak dan een afspraak voor een gratis focus gesprek via: https://krachtigekeuzes.nl/intake/

 

1